Opublikowany przez:
Redakcja
2025-02-26 10:32:16
Autor zdjęcia/źródło: Freepik

Zdjęcje: pvproductions (Freepik)
To proste i lekkie ciasto doskonale sprawdzi się jako wypiek wielkanocny, ale także jako codzienny deser. Bezglutenowe ciasta mogą wydawać się trudne do wykonania, ponieważ gluten w mące odpowiada za elastyczność ciasta. Dlatego jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z bezglutenowymi wypiekami, polecamy tę prostą babkę piaskową.
1 i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
200 g cukru
1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
5 jajek w temperaturze pokojowej
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
200 g masła
Foremkę na babkę (z kominem) wysmaruj masłem i oprósz mąką bezglutenową. Masło przełóż do rondelka i roztop. W tym czasie wbij jajka do dużej miski i wraz z cukrem ubij na puszystą masę. Do ubitej masy dodaj skórkę i sok z cytryny, następnie miksuj przez chwilę. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do ubitej piany. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Gorące masło wlej do masy i ponownie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Gotową masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego na 160°C piekarnika (opcja góra-dół, bez termoobiegu). Po 20 minutach zwiększ temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez 30–40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij formę z piekarnika i po chwili ostrożnie przełóż ciasto na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Po ostudzeniu możesz oprószyć babkę cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

Zdjęcie: Freepik
Klasyczne ciasto, które często gości na stołach nie tylko od święta. Bezglutenowe ciasta niekiedy różnią się smakiem od swoich glutenowych odpowiedników, jednak w przypadku szarlotki ta różnica jest niemal niewyczuwalna.
400 g mąki bezglutenowej (można użyć gotowej mieszanki)
130 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
220 g zimnego masła
2 średnie jajka
1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
słoik prażonych jabłek
Wszystkie składniki, z wyjątkiem jajek, umieść w misce i wymieszaj mikserem, używając mieszadeł do ciasta kruchego (haków). Ciasto można też wyrobić na stolnicy, siekając je nożem. Gdy masa zacznie przypominać sypką kruszonkę, dodaj jajka i wymieszaj lub zagnieć ręcznie do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji. Uformuj kulę, podziel na dwie równe części, każdą lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
W międzyczasie dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180°C (grzanie góra-dół).
Po schłodzeniu wyjmij połowę ciasta. Rwąc je na kawałki lub krojąc na cienkie plasterki, równomiernie wyłóż nim dno formy. Następnie wyłóż warstwę uprażonych jabłek. Drugą część ciasta wyjmij z lodówki – bezglutenowe ciasta są kruche, dlatego możesz zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch jabłek lub rwać na kawałki i rozpłaszczać palcami, tworząc warstwę przykrywającą nadzienie.
Tak przygotowaną szarlotkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40–45 minut, aż nabierze złocistego koloru. Po ostudzeniu odepnij bok tortownicy i ostrożnie zsuń ciasto wraz z papierem na tacę. Oprósz cukrem pudrem.

Zdjęcie: KamranAydinov (Freepik)
Ostatnia nasza propozycja na bezglutenowe ciasta to sernik. Jest to prosty klasyczny sernik na spodzie z herbatników.
1 kg sera z wiaderka
6 jaj
2 bezglutenowe budynie śmietankowe
1 ½ szklanki mleka w proszku
1 ½ szklanki mleka (zimnego)
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
opakowanie cukru wanilinowego
opakowanie bezglutenowych herbatników
W misie miksera umieść ser, żółtka, budynie w proszku i cukier waniliowy. Miksuj do połączenia składników. Następnie dodaj olej i mleko w proszku, po czym ponownie miksuj przez kilka minut.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna, stopniowo dodawaj do niej na przemian masę serową i zimne mleko, bezustannie miksując na niskich obrotach.
Piekarnik nagrzej do 170°C (góra-dół).
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie herbatniki. Wylewaj masę serową powoli i z niewielkiej wysokości, aby herbatniki się nie podniosły. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!